Майже рік не отримую аліментів

Щороку тисячі закоханих одружуються. Ціну кохання вони пізнають вже вкінці вечора – коли власник ресторану виставляє подружжю рахунок. День весілля – найщасливіший в житті, це день, про який молодята колись розповідатимуть своїм нащадкам. Проте не все так складається, як ми собі гадаємо. На зміну коханню приходять монотонні будні, і очі коханого здаються вже не такими синіми, а фігура коханої – не такою вже й ідеальною.

Дякувати Богові, закон врахував це, і подбав про таку важливу, хоч і небажану, частину нашого з вами життя, як розлучення. Здається, все просто – подав заяву, суд вирішив, штамп проставив, і – здрастуй, воле! Але не все так легко. Часто, щоб вирішити питання розлучення чи подібні тому, високоповажний суд вимагає багато часу. У цьому я ще раз переконалась, коли моя ненька поїхали до району вибивати нам, малим і нечемним своїм дітям, бодай якихось грошових виплат зі страшною назвою – аліменти. В райсуді всі послуги (офіційно, звісно) є безкоштовними. Тож жодної квитанції чи чека мої ненька від адвоката на руки не отримали, лише обіцянку – “зроблю, що зможу…” У глибоку суть цієї фрази неня проникли вже в залі суду, куди заздалегідь були завбачливо запрошені поважним папірцем. Спочатку все велося непогано – адвокат Нюра виступала, цитувала котрийсь з кодексів, апелювала до моральності… Проте, коли суддя почала ставити додаткові запитання та наполягати на зменшенні розміру аліментів, Нюра не протестувала. Мабуть, послуга протесту не входить в пакет адвокатських послуг вартістю 250 грн. А що входить? Мені досі невідомо.

Але продовжимо. За законом, якщо одна зі сторін в суді не з’явилася, суд зобов’язаний надіслати їй рішення за місцем проживання. Отакою стороною виявився і мій неньо. По житті заклопотаний, він і тут не зміг знайти часу побачитися з тепер уже колишньою дружиною. Сумно.

Але найсумніше те, що рішення про аліменти винесено 28 лютого 2011 року, а ми з братом жодних цих грошей вдома ще не бачили, хоч за вікном, слава Богу, 2012-ий. Справа в тому, що для виконання рішення, його треба спочатку доставити до одержувача. Або отримати з місця проживання відповідь, що дана особа тут не мешкає. А мій татко і не мешкає, зібрав собі манатки, і шукай вітра в полі. Офіційно ніде не працює, нерухомості не має. Виконавчий суд розводить руками: знайти його не можуть, на дзвінки відповідає, нібито нікому нічого не зобов’язаний. Платити не хоче. Є в нього, правда, невеличка земельна ділянка. Єдине, що може зробити держава у такому випадку, кажуть у районному виконавчому суді – це дати заборону на продаж ділянки. А згодом, коли борг неплатника зросте, продати землю з аукціону і повернути гроші отримувачам аліментів (мені та братику). Якщо ж виручка з продажу землі буде більшою за борг, то різницю повернуть неплатникові. Тож виставляти землю на аукціон радять трохи пізніше, аби сповна гроші повернути. Проте доки дочекаєшся цього «пізніше», українські законодавці три рази Закон поміняють, і все: пиши – пропало. Ще пропонують відкрити кримінальну справу, але тоді татуня просто закриють і нам аліментів виплачувати не будуть. Теж пропало.

От і говоримо, про судову справедливість, верховенство закону, відповідальність винуватого. А де ж та відповідальність? Лиш на папері і є. Якщо не так, то покажіть, де.

13 коментарів

Ігор Гамаль
Ще пропонують відкрити кримінальну справу, але тоді татуня просто закриють і нам аліментів виплачувати не будуть

Я не впевнений, але мені здається, що аліменти виплачуватиме держава, оскільки в трудових колоніях є все таки «зарплата».
Галина Дичковська
а чи варто вимагати щось в людини, яка не хоче давати?
коментар було видалено
Оксана Баланюк
Як мені пояснили судовиконавці, то держава платити не буде, хоча й повинна. Його просто посадять, а це мені користі не принесе.
Галино, я ж не вимагаю у постороннього. Це той, хто мене зробив. А за вдіяне треба відповідати))
Володимир Антонюк
Це така сумна і паскудна насправді тема. Щиро шкода всіх хто потрапив у цю жахливу ситуацію. Немає виправдання батьку, який отак зник. Хоча його думка тут і не представлена. Куди ж він дівся, залишивши двох дорослих дітей? Як це «зібрав манатки» і зник? Чому виплати не були встановлені при розлученні?
Гора питань… А грошей, як я зрозумів, катма. Спробуйте звернутись у соцзахист. Може там якісь субсидії. А може відділ сім'ї і молоді може допомогти. Ну хоч щось.
Віктор Довганич
Оксано, Вам вже більше 20 років, які аліменти?
Максим Пансик
У Сімейному кодексі України передбачено можливість присудження аліментів на повнолітніх дочку, сина до досягнення ними 23 років у випадку, якщо вони продовжують навчання і у зв’язку з цим потребують матеріальної допомоги, за умови, що батьки можуть надавати матеріальну допомогу (ст. 199 СК).
Максим Пансик
Щиро співчуваю пані Оксано. Батько завжди залишається батьком — це основна проблема. З практичної точки зору відкриття кримінальної справи може заставити його діяти і сплатити борг. З людської — він ваш батько, а ви його донька — справжня донька. І якби вся сіль справи полягала лише у несплачених аліментах… Тримайтеся, життя складна штука. Те що не вбиває нас, робить нас лише сильнішими.
Оксана Баланюк
Максиме, дякую за співчуття, але, повірте, воно зайве. я ніколи не вважала цього чоловіка татом. І я не шкодую про це. Для мене він не був важливим і потрібним. Все необхідне я отримувала від мами:))
Галина Дичковська
Поставте замість слова «тато» у вашому тексті слово «чоловік» і ви побачите, якого насправді співчуття заслуговуєте. Щиро співчуваю.
Найгірше те, що ви не розумієте, що досі КАРАЄТЕ його «за вдіяне», коли направду треба дякувати… Бо ніхто не сотворив Вас, окрім Бога…
Натали Ботвинская
"… я ніколи не вважала цього чоловіка татом. І я не шкодую про це..."
Меня, лично, очень смутила эта фраза, в контексте всего повествования.Конечно грустная история, что тут говорить, предательство по отношению к детям, нежелание быть ответственным за свои поступки, это все понятно, не понятно одно, как взрослая дочь, может ждать и рассчитывать на материальную помощь от, по сути, чужого человека, об отсутствии родственных чувств к которому даже не сожалеет.Если выйти из юридического поля и исходить из этических соображений, то что можно требовать от человека который не хочет и не может, помочь? Может быть стоило попробовать наладить контакт со своим отцом, как с отцом, а не просто должником… вы знаете, часто бывает так, что проявив понимание, доброту и снисходительность, в данном случае уместнее было бы слово «любовь», но понимаю, что не стоит и заикаться об этом, мы в ответ получаем тоже… возможно ваш отец и откликнулся бы, сам, без судебных тяжб и принял посильное участие в вашей судьбе.
Оксана Баланюк
знаєте, Наталю, я не буду вважати татом людину, яка мене не має за свою доньку, і прямо мені про це каже. Неетично вимагати аліментів? Я повторюю, за вдіяне треба відповідати, а не втікати. Не важливо, про що йдеться: чи ти зробив дитину, чи глиняний глечик. так, не маю почуттів. Але і я їх не отримувала, а давати без обміну постійно неможливо!
А з приводу батьківської любові хочу сказати, що ВИ З ЦІЄЮ ЛЮДИНОЮ НЕ ЖИЛИ, і не треба мені тут розповідати, про налагодження стосунків.
Володимир Антонюк
У своєму пості, Оксано, ти питаєш поради. А потім пишеш — "і не треба мені тут розповідати". Дивна послідовність подій. Люди зі співчуттям спробували тобі допомогти. Та якщо тебе не цікавить думка інших не став в кінці питання — просто напиши сумну історію. А так, якось воно неправильно получається. Несправедливо ;)
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте